Sokszor használok papír dekorációt a falra egy-egy ünnepen, mert nagyon jól feldobja a teret és egyszerű kivitelezni. Egyszerűen papírból kivágok köröket, négyzeteket vagy bármilyen formát és random vagy geometrikus formában egy üres falfelületre ragasztom.. De hogyan rögzítsük a papír elemeket a falra? Legtöbben attól félnek, hogy a falról lejön a festék vagy foltos lesz. Mutatok egy jó trükköt, hogy ezt elkerüld!

A legfontosabb, hogy szerezz be maszkolószalagot. Ezt bármilyen festékboltban vagy barkácsáruházban megveheted, olyan tekercsben, mint egy vastag cellux, csak ez általában halványsárga. Ezt amúgy a festők arra használják, hogy az éleket letakarják a festéskor.

Nagyon jó tulajdonsága, hogy

  • tapad a falra, de nem szedi le a festéket
  • téphető, vágni sem kell
  • a felülete kicsit érdes, nem annyira sima, mint pl. egy celluxnak

(Amúgy hasonló tulajdonságokkal bír az ún. dekortapasz, én két dolog miatt nem annyira szeretem. Az egyik, hogy bár a legtöbbet tényleg sérülésmentesen le lehet venni a falról, volt már rossz tapasztalatom – mindig ki kell próbálni! A másik, hogy a felülete fényesebb, mint a maszkolószalagé, kevésbé jól tapad rá a ragasztó.)

Röviden a történet annyi, hogy maszkolószalag darabot teszel a falra és arra rögzíted majd, amit szeretnél.

De persze kifejtem! Pár tipp még:

  • bár evidensen hangzik, mindig akkora darabot tépj le, hogy ne látszódjon ki az alól, amit a falra tennél
  • a maszkolószalag darabokat a falraragasztás előtt ragaszd rá egy ruhadarabodra, majd húzd le. Így kicsit szöszös lesz és biztosan nem szedi majd le a vakolatot, de kisebb papírdarabokat simán megtart
  • ha meg akarod könnyíteni a leszedést, úgy ragaszd a falra, hogy az egyik felét kicsit behajtod (tudod, mint a cellux végét szokták), így nem kell kapargatnod, ezzel is véded a falat

Ha fent van a falon a maszkolószalag, el kell dönteni, mivel ragasszuk rá a papírt.

Jó választás a blutack, mert könnyen kezelhető, könnyű leszedni, akár mozgatható is az elem, hiszen le tudjuk szedni és visszarakni – ez akkor fontos, hogy ha ez elemek valamilyen geometria formában vannak, ilyenkor gyakran kell igazítani. Hátránya, hogy hosszútávon foltot hagy a papíron, átüt rajta. Tehát, ha egy szülinapra vagy eskővőre csinálod – tökéletes választás, de ha heteken át ott hagynád a falon, akkor látszódni fog rajta. Másik hátránya, hogy nehezebb dolgokat a blutack nem bír el, lecsúszhat.

A másik megoldás a kétoldalú ragasztó. Lehet tekercsben kapni vagy kis darabokban. Előnye, hogy nagyon jól tart, hátránya, hogy nem mozgatható. Ha egyszer feltetted, akkor ott is marad. Leszedésnél meg tönkremegy a papír, nem használható fel újra. Hasonló előnyökkel/hátrányokkal jár a görgős ragasztó, ez olyan szempontból jó, hogy nagyon egyszerű használni.

Összességében az a lényeg, hogy bátran ragassz a falra! Ezzel a módszerrel leginkább kisebb dolgokat, de akár nagyobb kartonokat is – de azt azért tesztelni kell. 🙂

Ha kérdésed, tapasztalatod van, írj facebookon!

Képek forrása a pinterest albumomban található.